{ "title": "Saç Derisinde Kızarıklık", "image": "https://www.kizariklik.gen.tr/images/sac-derisinde-kizariklik.jpg", "date": "21.01.2024 01:41:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Saç derisinde kızarıklık, vücutta her alada görülebilen ve bir cilt rahatsızlığı olan egzama nedeniyle ortaya çıkabilir. Egzamanın en fazla görüldüğü yerler arasında saç derisi bulunmaktadır. Bu rahatsızlık alerjik bir reaksiyon değildir. Ancak klinik bulguları alerjiyle benzerlik gösterir. Saç derisinde egzama oluşmasının nedeni kesin olarak belirlenemez. Ancak saç derisindeki aşırı yağlanma, mantar gibi bulgular egzamanın nedenleri arasındadır. Ayrıca streste bunda etkili olabilir. Saçlar için kullanılan ilaçlar, şampuan, jöle gibi saçlarda kullanılan kozmetik ürünlerde egzamaya neden olarak saç derisinde kızarıklık bulgusunun oluşmasına neden olabilir. Kızarıklığa eşlik eden başka bulgularda olabilir. Bunların arasında kepeklenme, kaşıntı, yağlanma en bariz olanlarıdır.

Saç derisinde kızarıklık nedeni doğru tespit edilmeli

Saç derisinde kızarıklık sorunu yaşayanlar, vücutlarında başka bölgelerde benzer sorunların olup olmadığını kontrol etmelidir. Eğer egzamada kaynaklanan kızarıklık oluştuysa, bu başka yerlerde de etkili olabilir. Özellikle ciltte kızarıklıkla birlikte pullanma gibi sorunlar deride başka alanlarda da olabilir. Doğru tedavinin uygulanması için sorunun tespiti oldukça önemlidir. Egzama nedeniyle oluşan enfeksiyon yüzünden, içeriğindeki fazla miktarda yağ asitleriyle cilt kızarıklığı, yağ bezeleri gibi sorunlar yaşanabilir. Özellikle çocuklarda oluşan saç derisinde egzama, saç derisinde kızarıklık, kabuklanma gibi bulgular verir. Sedef, mantar, deri veremi gibi deri hastalıkları da saç derisinde egzama oluşmasına neden olabilir. Eğer saç derisindeki kızarıklığın egzamadan olduğu kesin belirlenemezse, mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Doktor semptomları belirleyerek, doğru tedavinin uygulanmasını sağlayacaktır.

Saç derisinde kızarıklık yapan egzama neden olur?

Saç derisindeki yağ bezeleri aşırı oranda yağ ürettiğinde egzama meydana gelebilir. Yağlanmayla birlikte saç derisine uygun bakım yapılmadığında, Mallasezia denilen mantar türü saç derisinde kepeklenmeyi tetikleyebilir. Bunun dışında hava kirliliği, cildin fazla kuru ya da yağlı olması, stres, terleme, genetik etkenler gibi faktörlerde egzama oluşmasına yol açabilir. Alerjen maddelerle temas etme, bakteri ve virüsler, sıcak su kullanımı, yüksek ya da düşük nem oranı, yumurta, çekirdek, fıstık gibi besinlerin tüketilmesi egzamayı tetikleyebilir. Saç derisinde kızarıklık etkisine neden olan egzama risk faktörleri de bulunmaktadır. Bunlar; akne gibi cilt sorunları, yorgunluk, fazla kilolar, stres, geçirilmiş kalp krizi, kafa yaralanması gibi etkenlerdir.

Saç derisinde kızarıklık yapan egzama tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide salisilik asit, çinko pirition, katekonazol içeren özel kepek şampuanları kullanılır. Ayrıca doktorun önerdiği saç derisine uygulanan kremlerde kullanılabilir. Saçların kir ve aşırı terlemeden yağlanması nedeniyle sıkça yıkanması, saç derisinin kuru tutulması da tedaviye destek olur. Bu sırada stresi azaltmakta cilt hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Banyoda sıcak su kullanmamak gerekir. Bu saç derisini kurutacağı için, kızarıklık sorununu ilerletir. Suyun ılık hatta soğuk olması gerekir. Saç derisinde alkollü ürünler kullanılmamalı, saç derisinin kaşınmasından kaçınılmalıdır. Tedavi başarılı bile olsa, bu tür davranışlar sorunun yeniden alevlenmesine neden olur. Saç derisinde kızarıklık sorununun ilerlememesi için, saçlar yıkanırken sert hareketlerden kaçınılmalı, tırnaklarla saç derisi tahriş edilmemelidir.
" } ] }