{ "title": "Güneş Kızarıklığı Nasıl Geçer", "image": "https://www.kizariklik.gen.tr/images/gunes-kizarikligi-nasil-gecer.jpg", "date": "21.01.2024 00:55:13", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Güneş kızarıklığı nasıl geçer, güneş kızarıklığı güneş ışığına fazla oranda maruz kalma sonucunda oluşur. Ciltte oldukça rahatsız edici, yanık denilebilecek etkiler ortaya çıkar. Güneş kızarıklığı kendini güneşte uzun süre kalma sonucunda, ortalama 5-6 saat içinde kendini gösterir. Cildin yapısına, güneş ışığının etkisine göre kızarıklığın derecesi de farklı olabilir. Cildin üst tabakasında başlayan hasar, ilerledikçe etkisini de arttırır. Güneş kızarıklığı da bu hasara göre sınıflandırılır. Kızarıklığın geçmesi içinde yapılacaklar buna göre uygulanır.

Güneş kızarıklığını geçirmek için ne yapılmalı?

Ciltte oluşan hasara bağlı olarak uygulanacak tedavi belirlenir. Kızarıklık birinci ve ikinci derece olarak sınıflandırılabilir.

Birinci derece güneş kızarıklığı: bu türdeki güneş kızarıklığı ciltte kızarıklıkla beraber ağrıya neden olur. Bu durumda soğuk pansuman yapılması ağrıyı dindirecektir. Ancak pansuman için soğuk su tercih edilmemelidir. Bu cildin kurumasına neden olur. En sağlıklı olanı bezin arasına konulan buzla yapılanıdır. Güneş kızarıklığına iyi gelen kremlerde kullanılabilir. Bu tür kremlerin içeriğinde gümüş silfodiyazin, lanolin ya da aloe vera olur. Bunların kızarıklığı geçirmede oldukça faydası vardır. Güneş kızarıklığında önemli olan cildin kaybettiği sıvı kaybını yerine koymak gerekir. Tedavide amaç bu olmalıdır. Ayrıca kızarıklık geçinceye kadar cilde kese yapılması, cildi tahriş edebilecek giysilerin giyilmesi sakıncalı sonuçlara neden olabilir. Ağrının azaltılması da önemlidir. Bunun için parasetamol içeren ilaçlar kullanılabilir. Ancak aspirin kullanımından kaçınmak gerekir. Çünkü kan sulandırıcı olan aspirin kan dolaşımını hızlandırır ve cilde zarar verebilir. Özellikle küçük yaştaki çocuklara kesinlikle aspirin verilmemelidir. Düzenli olarak cilde bu tedavilerin uygulanması halinde 2-3 günde güneş kızarıklığı ilk etkisini kaybedecektir.

İkinci derece güneş kızarıklığı: bu derecedeki kızarıklıklarda cilt güneş ışığına daha fazla maruz kalmıştır ya da cildin hassas yapısı nedeniyle kızarıklığın etkisi artmıştır. Kızarıklığa eşlik eden ciltte su toplaması gibi etkiler olur. Bu durumda uygulanan tedaviye daha fazla önem verilmelidir. Ağrı da daha fazla olacağından, uygun ağrı kesici ilaçlar alınmalıdır. Vücudun su kaybını gidermek içinde alınan sıvı miktarı arttırılmalıdır. Güneş kızarıklığı olan cilde sürülen kremlerde kortizon içerenlerden tercih edilmelidir. Ciltte oluşan ödem daha fazla olduğundan, bu kremler daha faydalı olacaktır. Kremlerin yanında bepanten tarzı kremlerde kullanılırsa, kızarıklık daha kolay yatışacaktır.

Güneş kızarıklığı için basit önlemler nelerdir?
" } ] }