{ "title": "Ellerde Kızarıklık", "image": "https://www.kizariklik.gen.tr/images/ellerde-kizariklik.jpg", "date": "21.01.2024 20:34:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ellerde kızarıklık, bazen bir hastalık habercisi olarak ortaya çıkabilir, bazen de alerjik bir etki nedeniyle oluşabilir. Hatta beslenme hataları, stres gibi farklı sebepleri de olabilir. Ellerde kızarıklık genellikle geçici olur. Ancak uzun süreli kızarıklıklarda mutlaka doktora gidilmelidir. Ciddi hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıktıysa, hemen altta yatan hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Ellerde kızarıklık etkisine bazen yanma, kaşıntı gibi başka cilt sorunları da eşlik edebilir.

Ellerde kızarıklık neden olur?

Aşırı stres yaşama: Stres nedeniyle yaşanan hislerden kaynaklı ellerde kızarıklık sorunu yaşanabilir. Bu tür durumlarda kişinin yüzünde de kızarıklık ve yanma gibi etkiler ortaya çıkabilir. Stresin neden olduğu gerginlik kişilerde başka olumsuzluklara da neden olabilir.

Alerjik reaksiyonlar: Kişilerin alerjenlere verdiği tepki farklılık gösterse de sonucu birbirine yakındır. Besinler, giysiler ya da diğer alerjen etkenler yüzünden ellerde kızarıklık, kaşıntı, yanma gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bazı kişiler soğan, biber gibi malzemelere dokunduğunda bile ellerinde kızarıklık etkisi oluşabilir.

Şeker hastalığı: Şeker hastalarında ellerde ve ayaklarda yanma ve kızarıklık sıkça görülebilir. Bu etkilerin yanında kaşıntı da ortaya çıkabilir.

Tiroit bezi hastalıkları: Tiroit bezi hastalıkları sonucu ellerde kızarıklık olabilir. Ancak bu tek başına tiroit bezi hastalıklarının belirtisi olmaz. Buna eşlik eden diğer belirtilerde değerlendirilmelidir.

Damar hastalıkları: Kan dolaşımında ve damarlarda oluşan rahatsızlıklar, el bölgesindeki damarlardan kaynaklanırsa ellerde kızarıklığa neden olabilir. Bu etki kaşıntı ve yanma sorununu da beraberinde getirir.

Vitamin eksikliği: Beslenmede yapılan hatalar sonucu ortaya çıkan vitamin eksikliği başka sorunları da tetikleyebilir. Bunlardan birisi ellerde kızarıklık sorunudur. Bu etki en fazla B12 vitamini eksikliğinde ortaya çıkar.

Raynaud hastalığı: bu rahatsızlık el ve ayak parmaklarındaki simetrik dolaşım bozukluğuna neden olur. Orta yaş üzerindeki kadınları daha fazla etkileyen bu rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak belirtileri arasında elde, parmaklarda kızarıklık, mor renge yakın renk kaybı oluşması bulunur.

Karpal tünel sendromu: bu rahatsızlık elin uzun süre kullanımı sonucunda tendonların kalınlaşmasıyla sinirlerde sıkışma oluşması nedeniyle ortaya çıkar. Ellerde kızarıklık, his kaybı, hareketlerde zorluk gibi belirtilerle kendini gösterir.

Bağ doku hastalıkları: bu hastalıklarda ellerde kızarıklık doku ve kaslarda ortaya çıkan rahatsızlık nedeniyle oluşur. Hastalıkların belirtisi olarak ilk dışa vurum bu şekilde olabilir. İlerlemesi de yavaş olabilir.

Ellerde kızarıklık tedavisi nasıl yapılır?

Bu sorunun tedavisi altta yatan etkene göre belirlenir. Kızarıklık tek başına bir hastalık olmasa da bir hastalığın belirtisi olabilir. Hastalık dışı etkenlerde ise sağlıklı beslenme, B12 vitamini içeren besinlerin tüketilmesi, stresten uzak kalmak, alerjen maddelerden korunmak gibi önlemler alınabilir. Şeker hastalığı, raynaud, damar hastalığı gibi ciddi rahatsızlıklarda ise hemen uygun tedaviye başlanmalıdır.
" } ] }