{ "title": "Bebeklerde Yanaklarda Kızarıklık", "image": "https://www.kizariklik.gen.tr/images/bebeklerde-yanaklarda-kizariklik.jpg", "date": "20.01.2024 05:58:58", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "
Bebeklerin yanaklarında kızarıklık, günlük yaşantılarını bozmayacak şekilde ortaya çıkabilir. Bu tür durumlara en sık koyulan tanı egzama (Atopik dermatit) olarak adlandırılır. Bebeklerin %80'inden fazlasında egzama yüzünden ortaya çıkar. Egzama, alerjik eğilimli bebekleri yakalamayı sever. Böyle bebeklerin ailelerinde de alerjik hastalıklar bulunabilir. Bebeğe de aileden kalıtım yoluyla geçmiş bir alerjik hastalık olabilir. Bu hastalığa yakalanabilen bebeklerin ciltleri çok hassastır. Üstüne bir de anne sütünden mahrumlarsa öncelikle hızlı bir şekilde yanaklarda ve sonra vücudun diğer yerlerinde kaşıntılı, üzeri pullanan kırmızı lekeler oluşmaya başlar. Bebeklerde egzamayı oluşturan etmenler arasında; bebeğin temizliğinde kullanılan sabunlar, parfümlü-kolonyalı ıslak mendiller, giysilerin yıkanmasında kullanılan deterjanlar, bebeğin giydiği giysilerin türü, bebeğe anne sütü noksanlığında verilen mamalar gösterilebilir. Mümkünse bebeğin anne sütü ile beslenmesi önerilir. Uzmanlar bebeğin temizliğinde sabun içermeyen bakım ürünleri kullanılmasını, parfümlü-kolonyalı mendillerle vücudunun silinmemesini, giysilerinin ütülenmesini ve pamuklu olmasını, bebek yıkanırken bol suyla gerekirse iki kez durulanmasını öngörmektedir. Genellikle egzama oluşmuş bebeklerde ilaç tedavisi önerilir. Fakat ilaç tedavisi egzamanın teşhisi kesin konduktan sonra bile egzamanın niteliğine, şiddetine, birlikte neyin olup olmadığına göre belirlenir. Tabii ki de bebeklerin yanaklarındaki kızarıklığın tek nedeni egzama yani atopik dermatit değildir. Fakat bebek yaş grubundaki çocukların hemen hemen hepsinde egzama görüldüğü için en büyük nedeni egzama kabul edilir.

Egzamanın yanında başka bir neden olarak bebeğin anne sütüne alerjisi olduğundan dolayı yanaklarda kızarıklık belirtisi verip bebeklerde huysuzluk yapabilir. Her iki durumda da Uzman bir doktora danışılmalıdır. Egzamanın tam olarak olma nedeni cildin yağ katsayısında ve içeriğinde değişimler olmaya başlar. Cildin yapısında bu değişimlerin olmasıyla birlikte deriden su kaybı olmaya başlar. Su kaybının başlamasıyla dirençli kaşıntı da birlikte gelir. Böylece cildin yapısı bozulur. Cildin yapısının bozulmasıyla birlikte alerjik gıdalar ve çeşitli kimyasal maddeler cilde daha fazla zarar vererek iltihaplı hücrelerin cilt bölgesinde toplanmalarına neden olur. Bu olaylar sonucunda ciltte egzamanın belirtileri ortaya çıkmış olur. Egzamanın büyümesinde genetik çok büyük rol oynar. Filaggrin mutasyonu denilen genetik bozukluk egzamanın oluşumunda da rol oynar. Bu genetik bozukluk sonucu cildi dış etkenlerden koruyan bariyerlerin yapısında bozulma görülmektedir. Bebeklerde egzamanın oluşumunda en büyük rol oynayan etmen gıda alerjisidir. Egzamalı çocuklara genellikle çeşitli kremler ve kortizonlu merhemler verilir. Düzelir görünümü alır fakat düzelmez. Bunun nedeni sadece dış görünüş kapatılmış olur. Asıl egzamaya sebep olan alınan gıdaların alerjisidir. Aynı gıdalar alındıkça sorun bir türlü düzelmeyecektir. Kısaca dış görünüşteki sorun halledilecek ve içteki sorun devam edecek böylelikle de egzama devam edecektir. Bu yüzden bebeğin beslenme şekline önem verilmelidir.

Bebeklerin Yanaklarında Kızarıklığın Genel Belirtileri: Bebeklerde en büyük belirtisi denildiği gibi yanaklarda ve vücudun bazı bölümlerindeki kızarıklıklardır. Ebeveynler genellikle bunun çocuğun suratından çok öpülmesinden dolayı olduğunu düşünürler. Kimi zaman çok azalan bu kızarıklıklar kimi zamanlar çok belirginleşir. Bu aslında alerjik bir durum olduğunun ilk belirtisidir. Bebeğin zamanla gelişmesiyle boyun altlarında, kol ve bacakların dış yüzeylerinde kızarıklıklar oluşmaya başlar. Bebek daha fazla büyümeye devam ettikçe kızarıklıklar eklem yerlerine doğru taşınırlar. Bebeğin cildi kurur. Kaşıntı ve huzursuzluk da bunlarla birlikte gelir.
" } ] }