{ "title": "Bebeklerde Göz Kızarıklığı", "image": "https://www.kizariklik.gen.tr/images/bebeklerde-goz-kizarikligi.jpg", "date": "21.01.2024 03:31:30", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bebeklerde göz kızarıklığı, gözün kanlanması nedeniyle ortaya çıkar. Bebeklerin hassas yapısı, bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmemesi nedeniyle, göz kızarıklığı sorunu yetişkinlerden daha fazla görülür. Bebeklerde göz kızarıklığı çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Bunların arasında en fazla görüleni enfeksiyonlar ve gözde iltihaplanmadır. Bebeklerde görülen bu sorun dışarıdan hemen fark edilir. Ailelerin bu konuda hassas olması ve göz kızarıklığın altında yatan etkenin belirlenmesi için hemen doktora götürmesi önemlidir. Özellikle konjonktivit nedeniyle oluşan göz kızarıklığı bebeklerde daha fazla görülür. Konjonktivit denilen rahatsızlık göz beyazındaki iltihaplanmadan dolayı oluşur. Bu durumda bebeklerin gözünde kızarıklık ve göz damarlarında belirginlik meydana gelir.

Bebeklerde göz kızarıklığı neden olur?

Enfeksiyon ve iltihaplanma: Enfeksiyonlar göz bölgesi ve göz beyazında meydana gelebilir. Bunun en önemli belirtisi gözde kızarıklık ve kanlanmadır. Enfeksiyonun oluşması genellikle bebeklerin kirli ellerle gözlerini ellemesi, ortak kullanılan havlu gibi eşyalarla bebeğin gözünün, yüzünün temizlenmesi gibi sebeplerden kaynaklanır. Gözde enfeksiyon ilerledikçe iltihaplanma sorununa neden olur. İhmal edilirse ciddi sonuçları olabilecek bebeklerde göz kızarıklığı, mutlaka tedavi edilmelidir. Bu nedenle enfeksiyonun tedavisine en kısa sürede başlanmalıdır.

Göz yaşı kanallarındaki rahatsızlıklar: Bebeklerde göz kızarıklığı sıkça tekrarlıyorsa, uygulanan antibiyotik tedavisinden olumlu sonuç alınmasına rağmen göz kızarıklığı yeniden ortaya çıkıyorsa, mutlaka göz yaşı kanallarının tıkanıklığı ya da göz yaşı kanallarıyla alakalı rahatsızlıklar değerlendirilmelidir. Eğer bebeklerde göz kızarıklığının nedeni göz yaşı kanalı tıkanıklığı neden olursa, bu durumda gözlerde sulanma, yaşarma gibi etkilerde görülür.

Alerjik reaksiyonlar: Mevsimsel olarak bebeklere göz kızarıklığı meydana geliyorsa, bunun nedeni alerjik reaksiyonlar olabilir. Aynı yetişkinlerde olduğu gibi bebeğinizin polen alerjisi olabilir. Göz nezlesi olabilir. Eğer göz kızarıklığının nedeni alerjik etkenler olursa, gözdeki çapaklanma sorunu az olur. Ancak bu tür göz kızarıklığında gözün mikrop kapma riski daha fazla olur. Gözde enfeksiyonda meydana gelebilir. Bu yüzden bebeklerde göz kızarıklığı asla ihmal edilmemeli, hemen bir göz doktoruna gidilmelidir.

Bebeklerde göz kızarıklığı tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerdeki bu sorunun öncelikle sebebi belirlenmelidir. Göz kızarıklığına neden olan etken tespit edildiğinde, tedavi buna uygun şekilde planlanmalıdır. Alerjik etkenler bebekten uzaklaştırılmalıdır. Özellikle evcil hayvanlardan kaynaklanan göz kızarıklığında, evde hayvan beslememek gerekir. Tedavi sırasında göz hijyenine de dikkat edilmelidir. Bebeğin gözlerini ovalamasına engel olmalıdır. Gerekirse gözdeki kanlanmayı giderici damlalar kullanılmalıdır. Bunların uygun olanını göz doktorunun tavsiyesiyle kullanmak en doğrusudur. Gözde enfeksiyon sorunu varsa, bu durumda enfeksiyonun tedavisi yapılmalıdır.
" } ] }