{ "title": "Bebek Vücudunda Kızarıklık", "image": "https://www.kizariklik.gen.tr/images/bebek-vucudunda-kizariklik.jpg", "date": "19.01.2024 08:10:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bebek vücudunda kızarıklık, sıkça karşılaşılan bir sorundur. Bebeklerin narin cildi en küçük bir etkenden bile olumsuz etkilenebilir. Kızarıklıklar küçük kırmızı noktalar şeklinde ya da yaygın kırmızılık gibi olabilir. Bunun bilinen çok sayıda sebebi vardır. Bazen basit bir nedenden, bazen de ciddi bir hastalıktan bebek vücudunda kızarıklık oluşabilir. Bu nedenle aileler bebeklerini bir doktora götürmeyi ihmal etmemelidir. Vücudundaki kızarıklığın nedeni tespit edilerek, gecikmeden tedaviye başlanmalıdır.

Bebek vücudunda kızarıklık sebepleri neden olur?

İsilik: Bebeklerde daha çok yaz döneminde terleme ve sıvı kaybı nedeniyle oluşan bu tür kızarıklıkların görünümü genellikle kırmızı noktacıklar şeklindedir. Ancak tedavi edilmezse, uygun bakım koşulları sağlanmazsa vücudundaki kızarıklıklar daha belirgin hale gelebilir. Bebek vücudunda kızarıklık yayılabilir, geçmesi daha zor olur. İlk aşamada tedbirli olunursa, daha kolay geçer. Bebeğin çok rahatsız olduğu bu kızarıklıklar kaşıntılı da olur. Bu nedenle sıkça bebeğin yıkanması, sıcak ortamdan korunması gerekir.

Ateşli hastalıklar: Bebeklerin hassas cildinde ateşli hastalıkların ardından kızarıklık, kırmızı noktacıkların oluşması yaygındır. Bu tür kızarıklık vücudun her yerine yayılmış haldedir. Özellikle göğsünde ve sırtında yoğunlaşabilir. Tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşebilir. Bu bir tür vücudun ateşe verdiği bir tepkidir. Bebeklerde ateşin ardından ortaya çıkabilir, etkisi 2 gün kadar devam eder. Ancak yine de tedbiri elden bırakmamak gerekir. Bebeği bu süreçte korumak ve kızarıklığın verdiği rahatsızlığın azaltılması için, vücudunun temiz tutulması gerekir.

Bebeklik sivilcesi: bu sorun bebeğe annesinden geçen hormonların etkisiyle oluşur. Biline sivilceler gibi olur ve bebek vücudunda kızarıklığa neden olur. Ancak tedavi gerektirmeden 1 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Tek yapmanız gereken bebeğinizin vücudunu her zaman temiz ve kuru tutmanızdır.

Çilek görünümlü kızarıklıklar: Bebeklerde görülen bu tür kızarıklıklar doğumsal olur. Ergenlik dönemine kadar düzelmeyebilir. Görünümü çilek gibi olur. Ergenlikle birlikte kendiliğinden geçer.

Pişik: Bebek vücudunda kızarıklık en fazla pişik nedeniyle oluşur. Pişik ise idrar ve dışkıyla meydana gelen tahriş sonucunda ya da mantar nedeniyle oluşur. Özellikle bebeklerin poposunda ve genital bölgesinde pişik nedeniyle kızarıklık oluşur. Mantar yüzünden ağız bölgesinde bile kızarıklık oluşabilir. Enfeksiyon meydana gelebilir. Ağız bölgesine sirayet ettiğinde buna pamukçuk adı verilir.

Bebek vücudunda kızarıklık yapan hastalıklar

Su çiçeği: Herpes virüsünün neden olduğu bu hastalık bebek vücudunda kızarıklığa neden olur. Hastalığın bulaşıcı olduğu süreç döküntülerin ortaya çıkmasından 12-24 saat öncedir. Boyun, göğüs ve kafada kırmızı noktacıklar oluşur. Bunlar kabuklanarak, kaşıntıyla birlikte bütün vücudu kaplar. Daha sonra kendiliğinden yok olurlar.

Kızamık: bu hastalıkta bebeklik çağında yaygın görülen bulaşıcı özelliktedir. Ateş, titreme gibi etkilerin yanında vücutta kızarıklığa neden olur. Bebekte bunlar dışında nezle, öksürük gii belirtilerde görülür.
" } ] }