{ "title": "Alerji Kaşıntı Kızarıklık", "image": "https://www.kizariklik.gen.tr/images/alerji-kasinti-kizariklik.jpg", "date": "21.01.2024 02:18:23", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Alerji kaşıntı kızarıklık, özellikle çevresel faktörlere bağlı gelişen alerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkar. Deride kızarıklık ve kaşıntının oluştuğu bölge, kızarıklığın yapısı, şişlik ve döküntü gibi durumlar sorunun nedeni hakkında bilgi verebilir. Alerjilerin haricinde deride meydana gelen kızarıklık ve kaşıntı mantar enfeksiyonları, egzama, sedef hastalığı, kuru cilt gibi farklı nedenlerden dolayı da oluşabilir.

Alerji: Ciltte meydana gelen kaşıntı ve kızarıklık herhangi bir alerjen maddeye temas sonucu oluşabilir. Kaşıntı ve kızarıklıkla birlikte şişlik ve döküntü görülebilir. Alerjen maddeye temas ettikten 1 gün sonra kaşıntı ve kızarıklık oluşabilir. Hiçbir müdahaleye gerek kalmadan kaşıntı, kızarıklık ve alerjen ortadan kalkabilir. 1-2 hafta içinde şikâyetler tamamen ortadan kalkabilir. Kaşıntılı dönemlerde cildi tahriş etmemek için mümkün olduğunca az kaşınmalıdır. Ayrıca ılık duş almak kaşıntıyı hafifletebilir. Bölgeye soğuk havlu sarmak, buz koymak yine faydalı olabilir. Alınan tüm önlemlere rağmen alerji, kaşıntı ve kızarıklık hafiflemiyor ve gün geçtikçe şiddetleniyorsa mutlaka doktora danışılmalı ve reçeteli ilaçlar hakkında bilgi alınmalıdır.

Alerji ve alerjiye bağlı gelişen kaşıntı ve kızarıklık, kullanılan deterjanlar, toz, kir, polen gibi pek çok etkenden dolayı oluşabilir. Bu gibi alerjenler korunmak için alerji testi yapılarak neye karşı alerjinin oluştuğu bilinmeli ve alerjenden uzak durulmalıdır.

Mantar enfeksiyonları: Ayak mantarı gibi vücutta sık görülen mantar türleri ciltte kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Deri üzerinde halka şeklinde kızarıklıklar meydana gelir. Kızarıklıkların boyutu ve şeklinde farklılıklar görülebilir. Mantar ilerledikçe kaşıntı ve kızarıklığın şiddeti artar. Deri pul-pul dökülmeye başlar. Saç derisinde, ayak parmaklarında, genital bölgede mantar enfeksiyonuna sık rastlanır. Mantar enfeksiyonu için mutlaka doktora başvurulmalı ve gerekli reçetenin düzenli kullanılması gerekir. Bölgede gelişen kaşıntı ve kızarıklık bölgenin hijyenine dikkat edildiğinde daha kısa sürede iyileşebilir.

Egzama: Cildin tahriş olmasına yol açan ve geceleri daha şiddetli yakınmalara neden olan bir hastalık türüdür. Vücudun farklı yerlerinde meydana gelebilir. Diz arkası, kollar en çok görüldüğü yerlerdir. Ciltte kızarık, kuru ve çatlak yaralar oluşur. Bazen yaraların içi su dolu olabilir. Ciddi anlamda kızarıklığa ve kaşıntıya yol açar.

Liken planus: Kronik olarak gelişen bir cilt hastalığıdır. Kol ve bilek iç kısımlarında kızarıklıkla beraber kaşıntıya yol açar.

Kontakt dermatit: Alerji ve farklı tahrişe yol açan maddeler sebebiyle meydana gelen bir cilt hastalığıdır. Kızarıklık, kaşıntı, şişlik ve bölgede su toplanmasına neden olur.

Zona hastalığı: Daha önceden su çiçeği geçiren kişilerde su çiçeğine yol açan virüsün tekrar aktifleşmesiyle meydana gelen bir hastalık türüdür. Hastalıktan etkilenen bölgede kızarıklık, kaşıntı, karıncalanma, uyuşma gibi şikâyetler oluşur. Kaşıntı ve kızarıklığın oluştuğu yerlerde tıpkı su çiçeği gibi su toplanmaları oluşabilir. Yaralar zamanla patlayarak kurur.

Brakiyoradyal prurituz: Özellikle kollarda kaşıntı oluşabilir. Kaşıntı omuz ve kol üstüne doğru yayılabilir. Hastalık boyun omurundaki sinirlerde meydana gelen hasar nedeniyle oluşur. Cildin belli bir bölgesinde hâkim olan bir cilt hastalığıdır.
" } ] }